Landscape Contractor / Design Build Maintain

AUG 2018

LC/DBM provides landscape contractors with Educational, Imaginative and Practical information about their business, their employees, their machines and their projects.

Issue link: https://landscapecontractor.epubxp.com/i/1012310

Contents of this Issue

Navigation

Page 7 of 71

>> With a city park, library and arts center plus shopping and dining along the lower St. Croix River, historic Hudson, Wis., is a popular destination. So when a local businessman decided to redevelop a vacant 1950s warehouse along the riverway into an office building, he knew that parking, with all the visitor activity, would be a major issue. Because the St. Croix River is a federally protected National Scenic Riverway, some challenges existed in getting approval to redevelop the property, called First Street Station. Parking for tenants and protect - ing the waterway from stormwater runoff were two of the biggest challenges for the project. A wooded, paved trail runs several blocks along the river behind the warehouse, which is on the northern edge of downtown, kitty-corner from the library and police department. Homes north of the vacant warehouse all have large, sloping backyards to the riverside trail, and the warehouse is on the same slope as the homes. To accommodate parking, the VERSA-LOKĀ® Stan - dard segmental retaining wall system was selected to make the hill between First Street Station and the walkway usable for parking. "A challenge was the need for rain gardens and an infiltration pond," said Paul Schimnowski, of Crite - rium-Schimnowski Engineers in Mahtomedi, Minn., who provided the P.E.-stamped wall designs for Put - nam Designs, a landscape design firm in Hudson. "The excavator was able to re-grade the area so the infiltration pond would be further away from the wall, and the stormwater is controlled by the rain gardens and pond," he said. The site's stormwater management is designed to protect the riverway, says Jeremy Churchill, owner of Landscape Reflections Inc. in Oakdale, Minn., who was the contractor on the project. One of the five rain gardens is about 12 feet from the back of the wall near the entrance to the park - ing lot. That is connected via underground pipe to a small rain garden near the north end of the park - ing lot, and there are two bigger rain gardens next to the building. They all connect to the largest rain garden at the south end of the parking lot, which overflows to an infiltration pond. Churchill said: "We used geogrid for soil rein - forcement behind the wall because the wall is 10 feet tall at the highest end. Because it's on a flood - plain, it was designed to use 20 inches of drain rock behind the wall rather than 12 inches." by Brenda Bredahl, VERSA-LOK 8 LC DBM Above Converting an old warehouse into an office building in Hudson, Wis., required the excavation of a slope and the building of a retain - ing wall to create a much-needed parking lot and to limit stormwater runoff into the St. Croix River, which runs parallel to the property on the other side of the paved trail. Solving Two Problems with One Wall Parking for Tenants, Protection for a Historic Waterway HARDSCAPES Continued on page 10

Articles in this issue

Archives of this issue

view archives of Landscape Contractor / Design Build Maintain - AUG 2018